Huh! Viimeisestä kirjoituksesta on päässyt kulumaan tovi. Olemme eläneet taloarkea informaatiopimennossa, talossamme ei toimi vielä TV eikä Internet. Kokeilimme 4G laajakaistaakin, mutta eihän moinen passiivitalossa toimi. Suolaisen hintainen valokuitu kytketään meille lokakuun puolivälissä, eli tiedossa on jälleen kirjoituksia tiuhempaan tahtiin!
Tänä pimennon aikana olemme suorittaneet osittaiset muuttokatselmukset sekä täydentäneet talon rakennusvaiheen dokumentaatiota.
Talosta ei löytynyt katselmuksissa juurikaan moitittavaa, sen sijaan dokumentaatio oli osittain puutteellinen ja sitä on tosiaan täydennetty. Rakennusvalvonta on todella tarkka siitä, että kaikista materiaaleista on olemassa CE -hyväksynnät - luonnollisesti ne tulee myös esittää rakennusvalvontaan. Onneksi tämä oli meillä tiedossa jo projektin alusta lähtien, joten betonista, ovista, palo-uretaanista jne. jne. on kaikki paperit tallessa. Mutta..melkoista paperisotaa tämä siitäkin huolimatta on.
Tänään kävin rakennusvalvontavirastossa ja haluavat talon palo-osastoinneista vielä palokatkosuunnitelman. Olimme hieman ymmällämme että LVI-suunnitelmat eivät riittäneet, sillä näissä on LVI-suunnittelijamme todella tarkasti yksilöinyt paloturvatuotteiden asennuspaikat ja ohjeet siitä minkätyyppinen tuote asennukseen kelpaa. Kuulemma tarvitaan kuitenkin erillinen suunnittelu-toteutusasiakirja, joka vielä tarkistetaan rakennusvalvonnassa yhdessä tarkastajan kanssa. (!)
Vaikka tuossa aiemmin puhuin jo CE-merkinnän tärkeydestä, se ei itsessään kaikissa tapauksissa riitä. Teräs-lasi -kaiteistamme tarvitaan CE-merkinnän lisäksi nähtävästi suoritustasoilmoitus (DOP). Itsessään CE-merkintä ei vielä kerro minkälaisesta CE-merkinnästä on kyse, ja tähän tarvitaan sitten tuota DOP:ia. Rakennusvalvonnasta eivät osanneet ymmärrettävästi yksilöidä, mitä täydennysdokumenttia haluavat CE:n lisäksi, mutta onneksi pääsuunnittelijamme osasi auttaa meitä tässä asiassa. Ironista on, että rakennusvalvonnasta saattavat vaatia lisäselvityksiä mutteivat itsekään oikein selkeästi tiedä tai muista mitä.
Sadesuihkumme olisivatkin jo luku sinänsä, mutta pitäydyttäköön mainitsemaan niistä muutamalla lauseella. Rakennusvalvonta hyväksyy ainoastaan tyyppihyväksytyt suihkut. Meidän sadesuihkut - jotka ostettu Helsingin Stockmannilta - ei sitten ilmeisesti kuitenkaan lukeudu näiden piiriin. Meille on kyllä vakuutettu, että suihkut täyttävät kaikki asetukset ja jotain dokumenttejakin on toimitettu, muttei kuitenkaan rakennusvalvonnalle riittäviä. Alkaa näyttää siltä, että kohta on suuntana kauppa ja uudet suihkut. Huoh!
Jotta tällaistä pientä purtavaa syysiltojen iloksi meille on vielä suotu :)
Mutta olemme silti positiivisia, talomme "ongelmat" eivät ole rakenteellisia vaan lähinnä kosmeettisia, jotka selviävät näillä näkymin x-laajuisella paperisodalla. Todettava kuitenkin on, että moni alan ammattilainenkin on uusien rakennusalan asetuksien kanssa vielä hukassa. Uusia asetuksia ja vaatimuksia tulee sellaista tahtia, että näiden perässä on vaikea pysyä. Saatika sitten me maallikkorakennuttajat.