Rivi kaupunkipientaloja

Rivi kaupunkipientaloja

maanantai 25. marraskuuta 2013

Mikä ihmeen Townhouse?

Townhouse -rakentaminen on Suomessa uusi rakentamistapamuoto. Townhouse eli kaupunkipientalo tarkoittaa kiinni kytkettyä omakotitaloa. Talot rakennetaan toisiinsa kiinni, mutta jokainen talo urakoidaan itsenäisesti ja muodostaa itsenäisen kokonaisuuden pihoineen. Tämätyylinen rakentamistapa on yleisempää muualla Euroopassa, mutta Suomessa uutta. Tarkoituksena on rakentaa kaupunkialueelle  tiiviisti mutta kuitenkin itsenäisesti.

Helsingin kaupunki on tehnyt tarkat rakentamistapaohjeet siitä, minkälaisen talon kaupunkipientaloalueellamme saa rakentaa. Alueelle tulee yhteensä viitisenkymmentä kaupunkipientaloa 4-8 talon ryhmissä. Talojen tulee noudattaa tiettyä kaavaa, mutta muuten suositaan erikoisiakin ratkaisuja ja halutaan jokaisen talon olevan yksilöllinen sekä julkisivuratkaisultaan että väriltään. Väriltään taloryhmät ovat esim. tumman punaisia, tumman sinisiä, vaalean sinisiä jne. Jokaisella ryhmällä on oma "värikoodinsa" jonka sisältä talon väri valitaan, kuitenkin niin että kaikki ryhmän talot ovat eri värisiä. Meidän ryhmämme talot ovat tumman punaisia, eli erilaiset terracotta -värit tulevat värittämään meidän rivistöämme.

Meidän tonttimme "pakollinen ratkaisu" on autotalli, joka tulee talon yhteyteen. Muita alueen ratkaisuja ovat esim. kellari tai takapihalle/talon edustalle tuleva erillinen työtila. Jokainen ryhmä on saanut jonkin "erikoisuuden" joka pitää huomioida rakentamisessa. Tällä tavoin halutaan muodostaa ulkonäöltään ja toiminnoltaan erilaisia taloja.

Kaikille taloille on yhtenäistä toisiinsa kiinni rakentaminen sekä takapihan aidoittaminen muurilla. Etupiha aukeaa suoraan kadulle, eli autotalliinkin ajetaan suoraan kadulta. Talot rakennetaan kolmeen kerrokseen, kolmannen kerroksen voi tehdä asuintilaksi tai jättää ullakkokäyttöön.

Townhouse -rakentaminen on ennenkaikkea ryhmärakentamista. Rakennuslupaa haetaan samanaikaisesti muiden ryhmän rakentajien kanssa ja talojen seinien tulisi nousta samaa tahtia. Tämänlainen rakennustapa vaatii siis yhteistyötä naapureiden kanssa sekä aikatauluttamisessa mutta myös rakenteiden yhteensopivuudessa. Meidän ryhmäämme tulee viisi taloa. Olemme käyneet lukuisia palavereita yhdessä naapureiden, arkkitehtien ja rakennesuunnittelijoiden kanssa ja onneksemme olemme saaneet mainion porukan kasaan. Neuvoja ja ideoita on tullut monin verroin enemmän kun rakentajia ja suunnittelijoitakin on ollut useampi yhdessä miettimässä toimivinta ratkaisua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti